Make your own free website on Tripod.com
Okonomiyaki
 


 
Okonomiyaki literally means cook what you like. Okonomiyaki ni boleh buat sendiri kat rumah. Even kalo pergi kat kedai okonomiyaki sekalipun, just pilih bahan-bahan okonomiyaki yg kiter suka, then masak sendiri kat atas papan grill yg ader kat atas meja. Basic untuk okonomiyaki ni senang jer, perlukan tepung okonomiyaki, sayur kobis yg dah dihiris, telur and seafood like shrimp, octopus, squid or scallop (kalau org Jepun, diorang bleh la bubuh daging yg telah dihiris) as main ingredients bergantung pada menu okonomiyaki yg kiter pilih. . Nak bubuh menda lain macam cheese dan mochi pun bleh gak. Semua bahan ni perlu digaulkan sekali bagi sama rata then lepas tu goreng atas grill macam telur dadar. Cuma yg ni ader banyak volume jer la. Bila dah masak, sapukan sos okonomiyaki di atasnya bersama mayonis dan taburkan sekali aonori (green seaweed powder) and katsuo (dried bonito shavings). Makan masa tengah panas memang sedap gilerrr....

Back