Make your own free website on Tripod.com

Back

Map of Japan

Japan Facts

Area : 377,801 km persegi
Population : 124,040,000
Capital : Tokyo
Other major cities : Sapporo, Yokohama, Niigata, Osaka, Nagoya, Hiroshima, Fukuoka, etc
Currency : Yen (100 yen = RM 3)
Principal industries : Manufacturing, trading, finance, agriculture, fishing, etc

Japan is made up of 3000 islands, the four largest being Honshu (pulau yg paling besar dan panjang), Hokkaido (kat utara Honshu), Kyushu (kat selatan Honshu) and Shikoku (satu pulau yg terpisah sket dari Honshu), and has 47 urban and rural prefectures. Seasons (spring-summer-autumn-winter)rotate every three months leaving Japan richly verdant, with forests covering the majority of its landmass.

Japan ni ader 9 chiho (district)...bleh disamakan ngan taraf negeri kat Malaysia kot. Senarainya spt berikut :

District
Main City
Hokkaido
Sapporo
Tohoku
Sendai
Kanto
Tokyo
Hokuriku
Niigata
Chubu
Nagoya
Kinki
Osaka
Chugoku
Hiroshima
Shikoku
Matsuyama
Kyushu
Fukuoka

Negara ni panjangnya +/- 3000km dari utara sampai ke selatan tapi lebarnya +/- 300km jer dari timur ke barat. Banyak gunung dan bukit-bukau, banyak volcanoes and earthquakes, steep land and most rivers are "like falls". Suhu paling tinggi kat sini boleh mencapai sampai lebih kurang 40degree, kalo paling rendah plak pernah mencapai sampai -41degree kat Moshiri, Hokkaido. Kat sini cuaca cepat berubah dan tak tentu hala tapi ramalan cuaca kat sini boleh dipercayai pasal diorang memang teliti bila buat kajian. Kat sini selalu gak heavy rain, kekadang hujan turun berterusan sampai makan masa 2,3 hari tapi bezanya ngan Malaysia, kat sini takde ribut petir. Hujan turun lebat mana pun, jarang sekali nampak kilat ataupun terdengar guruh. Tapi, musim typhoon banyak kat sini sampai boleh menyebabkan banjir dan kemusnahan reta benda.

Sebut pasal people, Japan ni tak macam Malaysia yg ader penduduk berbilang kaum, kat sini 99% penduduk asalnya memang Japanese. Cuma sekarang ni jer la banyak gak orang asing yg mencari nafkah dan menetap di sini serta berkahwin ngan penduduk tempatan. Jepun ni bleh aku katakan kebanyakannya takder pegangan agama. Aku sendiri pernah tanya kat member Jepun aku. Diorang sendiri mengaku takder agama. Pasal tu agaknya banyak kes bunuh diri kat sini pasal diorang takde pegangan agama. Sama ader pi terjun kat landasan keretapi or bunuh diri kat dalam hutan. Tapi, camner pun Christmas diorang sambut meriah gak pasal depa takder hari raya sendiri kot. Bila buat majlis kahwin pun ikut style Christian buat kat church (even depa bukan penganut agama tu) dan ader juga sebahagiannya yg ikut tradisi according to Shinto. But...funerals are often conducted by Buddhist priests. Haa..macam-macam...semua diorang main tabur jer. Ader gak yg memang menganut agama Buddha, Christian atau pun Shinto (Japanese old native religion), dan ader juga Japanese yg menganut agama Islam tapi bilangannya kecil jer.

Japanese original culture influenced by Chinese, Korean and Western ones. Contohnya, diorang makan cam Chinese guna hashi (chopstick), segi pakaian tradisonal pulak ader menyerupai pakaian tradisonal Korea. Salah satu sifat Japanese yg aku suka ialah sifat mempercayai sesama diorang ni kuat. Diorang bleh selamba dek jer tinggalkan sayur yg diorang nak jual kat tepi jalan tanpa ader penjaga. Just letak papan penanda yg menyuruh pembeli bubuh duit (biasanya 100yen) kat dalam bekas yg disediakan jika nak beli sayur yg dijual. 1st time aku tengok ader cara meniaga cam tu, terkejut gak aku. Tapi, sekarang ni jarang jugak nak jumpa menda tu kalau tak pegi ke kawasan kampung. Kat supermarket pun, kita tak la dijaga rapi macam kat Malaysia. Ader jer salesgirl yg nak ikut kita kat belakang. Kat sini, selesa nak membeli belah pasal rasa free takder salesgirl yg nak mengekor atau nak mempromote kita itu dan ini. The other thing, old Japanese people believed that everything in nature (mountains, rivers, trees, leaves, sea, insects, clouds, wind, rain, caves, rocks and so on) had their own gods. Well, ni kepercayaan orang dedulu la, sekarang nyer new generation lain...dah moden kan...I'll tell you later...

Back