Make your own free website on Tripod.com


Back


Dalam Japanese winter disebut sebagai fuyu. Cold and dry wind from Siberia (northwest) added a lot of moisture from Japan Sea cause heavy snow in Japan Sea side district. Snow depth kat Japan ni sometimes exceeds 10m.

Pacific Ocean side district seperti Tokyo tak banyak turun hujan atau pun yuki (snow). It is very fine almost all days laa...Pasal tu aku pilih dok kat Tokyo, tak mo ler duduk kat area sejuk macam Niigata or Hokkaido (northern Japan).

Bulan January biasanya merupakan bulan yg paling sejuk. Air temperature becomes less than -20 degree in Hokkaido. In Tokyo, on the other hand, we seldom find the temperature to be the minus value. Biasanya suhu sejuk kat Tokyo boleh sampai ke 0 degree tapi tak der la kurang sampai jadi bawah -10 degree. Seperti yg aku dah maklumkan awal2, fuyu kat sini udaranya sejuk dan kering. Oleh itu penting kena jaga kulit waktu musim sejuk ni supaya lembab sentiasa. Kalau tak, kulit kita bleh jadi "bersisik" (diselaputi lapisan putih yg kasar) dan kalau tak dijaga boleh menyebabkan kegatalan pada kulit. Merana nanti...hahah!!

Bila winter, antara aktiviti yg menjadi perhatian for sure nyer la boleh main ski or snow-board. Selain tu, kalau yuki turun lebat, seronok la bebudak kecik buat snow-man dan main lempar-melempar bola snow sesama mereka. Winter juga selalu juga dikaitkan dgn Christmas. Memang nampak romantik giler bila yuki turun waktu Christmas, meliputi pokok2 Christmas berwarna-warni yg ader di dalam bandar. 

Back

[ Spring ]  [ Summer ] [ Autumn ]