Make your own free website on Tripod.com


Back



Bila masuk haru (spring), high pressure and low pressure ones come one after another from the continent. Snowfall also decreases in Japan Sea side. Masa ni cuaca sering tak menentu. Kejap cerah, kejap hujan/snow turun masa awal haru. Makin lama suhu pun akan naik, it becomes warmer and warmer. Then, many flowers appear. Snow-melting begins.

Sakura (cherry blossoms) is the national flower of Japan. In winter and early spring, people in Japan are looking forward to seeing this flower. Ni la yg dipanggil sebagai pesta hanami (flower viewing). Bila bunga sakura ni mengembang, orang Jepun suka mengadakan outdoor party bersama family atau pun rakan2 mereka. Mereka suka duduk picnic kat bawah pohon2 sakura yg ader kat taman awam sambil makan dan minum sake (alcoholic drink) beramai-ramai. Ader tu satu hari suntuk diorang menghabiskan masa kat situ. Yang siap bawak khemah semata-mata untuk bermalam kat bawah pokok sakura ni pun ader. Macam2 telatah manusia boleh dilihat waktu demam hanami ni. Usually, sakura is most beautifully seen on the middle of April at Tokyo.

Back

[ Winter ] [ Summer ] [ Autumn ]